Kur duhet te perdoren antibiotiket?

images[1]Personat që ishin prekur nga gripi gjatë periudhës kohore sa nuk kishin ekzistuar antibiotikët, 50%  kishin gjasa për t’i mbijetuar atij. Kjo është njëra nga arsyet kryesore pse mjekët nuk dëshirojnë që antibiotikët ta humbin efikasitetin.

Bakteret gjithnjë e më shumë po bëhen rezistente ndaj antibiotikëve dhe kjo është një nga arsyet kryesore pse çdo vit në Evropë humbin jetën rreth 25.000 persona. Një nga gjërat kryesore që ndikon në forcimin e baktereve është përdorimi i tepruar i antibiotikëve. Me përdorimin e tyre të tepruar, bakteret mund të mësojnë si t’i mbijetojnë atyre – prandaj është jetike që antibiotikët të përdoren vetëm atëherë kur me të vërtetë janë të nevojshëm.

Një numër i madh njerëzish mendojnë se si antibiotikët mund të na shërojnë prej ftohjes, por nuk mund ta bëjnë një gjë të tillë, sepse ftohjen e shkaktojnë viruset. Antibiotikët nuk janë të nevojshëm as në rastet kur na dhemb fyti, kur kollitemi dhe definitivisht kur kemi grip.

Ekzistojnë fakte se kur nuk përfundojmë terapi në me antibiotikë deri në fund, përqendrimi i nivelit të gjakut nuk arrin nivelin optimal të nevojshëm për shkatërrimin e baktereve.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s