Kategorit e mia

Hepatiti A dhe parandalimi

Hepatiti A është një sëmundje e mëlçisë. Fjala hepatit do të thonë inflamacion (pezmatim) i mëlçisë. Inflamacioni është një ënjtje e dhimbshme që e cila vjen si pasojë e ndonjë dëmtimi ose infektimi të indeve të organizmit. Inflamacioni mund të bëjë që organet të mos funksionojnë si duhet.

Si mund të merret hepatiti A?

Ju mund ta merrni hepatitin A përmes kontaktit me fecesin e ndonjë personi të infektuar. Ju mund të prekeni nga hepatiti edhe nëse:

 • Keni ngrënë ushqime të bëra nga ndonjë person i infektuar i cili nuk i ka pastruar duart e tij/saj pasi ka përdorur tualetin
 • Keni pirë ujë të papastër ose keni ngrënë ushqime të lara me ujë të papastër
 • Keni futur në gojë një gisht ose objekt që ka lënë në kontakt me jashtëqitjen e ndonjë personi të infektuar
 • Keni kontakte të afërta personale me një individ të infektuar, si për shembull përmes seksit ose nëse kujdeseni për ditë që është i sëmurë (duhet ta ushqeni, ta pastroni; të jeni në kontakte me të).

Ju kurrë nuk mund ta merrni hepatitin A nëse:

 • Dikush ka teshtirë ose kollitur në ju
 • Nëse jeni ulur afër ndonjë personi që ka hepatiti A
 • E keni përqafuar ndonjë person të infektuar.

Parandalimi

Si të shmangni prekjen nga hepatiti A?

Ju mund ta parandaloni prekjen nga hepatiti A duke marrë vaksinën e hepatitit A. Vaksinat janë ilaçe të cilat parandalojnë që ju të prekeni nga sëmundja. Vaksinat e mësojnë organizmin të sulmojë mikrobe specifike. Vaksinat e hepatiti A jepen përmes dy injektimeve. Injektimi i parë merren gjashtë deri në 12 muaj pas injektimit të parë. Të dyja injektimet janë të nevojshme për të qenë plotësisht të mbrojtur nga virusi.

Të gjithë fëmijët duhet të vaksinohen dhe duhet ta marrin vaksinën e parë më së voni në muajin e 12-të. Diskutoni marrjen e vaksinës së hepatiti A me pediatrin e fëmijës tuaj.

Të rriturit që janë në rrezik më të shtuar për t’u prekur nga hepatiti A dhe njerëzit me sëmundje kronike të mëlçisë po ashtu duhet të vaksinohen.

Nëse udhëtoni në vende ku hepatiti A është i shpeshtë, preferohet t’i merrni injeksionet para se të shkoni. Nëse nuk mund ta merrni injeksionin para se të udhëtoni, atëherë merreni të parin sapo të ktheheni nga udhëtimi. Shumica njerëzve fitojnë një lloj mbrojtje brenda dy javësh pas vaksinës së parë.

Ju mund ta mbroni veten dhe të tjerët nga hepatit A nëse:

 • Gjithmonë i pastroni duart me ujë të nxehtë dhe me sapun pasi të keni përdorur tualetin ose keni ndërruar pelenat dhe para se të përgatitni ushqim dhe të hani
 • Përdorni ujë të ambalazhuar për pije, për të ngrirë copëza akulli, dhe për të larë pemët dhe perimet kur jeni në ndonjë vend të pazhvilluar ose me shkallë të lartë të hepatitit A.

Çfarë të bëni nëse dyshoni se jeni ekspozuar ndaj virusit të hepatitit A?

Vizitoni mjekun tuaj dhe testohuni nëse keni qenë të ekspozuar ndaj virusit të hepatiti A. Një ilaç i quajtur imunoglobulina e hepatitit A mund t’ju mbrojë juve të mos sëmureni nëse ju e merrni atë shumë shpejt pas ekspozimit ndaj virusit të hepatiti A.

Gjërat që duhet t’i mbani mend!

 • Hepatiti është sëmundje e mëlçisë që shkaktohet nga virusi i hepatitit A.
 • Çdokush mund të preket nga hepatiti A, por disa njerëz janë në rrezik më të rritur.
 • Ju mund ta merrni hepatitin A përmes kontaktit me fecesin (jashtëqitjen) e një personi të infektuar.
 • Hepatiti A mund të shkaktojë simptoma të lehta, të ngjashme me ato të gripit.
 • Hepatiti A zakonisht përmirësohet vetë pa trajtim.
 • Ju mund të mbroheni nga prekje me hepatit A duke marrë vaksinën e hepatitit A.
 • Vizitoni menjëherë mjekun nëse mendoni se keni qenë të ekspozuar ndaj virusit të hepatiti A.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s