Semundjet e dhembeve

Semundjet e dhembeve

Dhembet perbehen nga 3 shtresa: zmalt, dentina dhe pulpa. Zmalti eshte shtresa me e jashtme dhe me e forte e dhembit. Pas zmaltit vjen shtresa e dentin-esDentina, duke u krahasuar me zmaltin eshte me e bute. Me ne thellesi ndodhet Pulpa Ketu ndodhen edhe fijet nervore qe jane shkaku qe dhembet dhembin. N.q.se mungon kujdesi per dhembet keto shtresa prishen dhe zbuten duke u bere shkak qe dhembet te semuren!

Si ndodh prishja? Ne qofese, nuk lahen dhembet, Mikrobet ushqehen me mbeturinat ushqimore te mbetura ne dhembe duke prodhuar ACIDE. Acidet jane te rrezikshem per dhembet sepse jane shkaku i prishjes se dhembeve. N.q.se Prishjet nuk pastrohen dhe dhembet nuk mbushen cfare ndodh? Prishja behet edhe me e madhe duke u bere shkak qe dhembi te jape dhimbje. N.q.se dhembi nuk trajtohet, me kalimin e kohes dhimbja sa vjen e shtohet dhe ne fund DHEMBI DUHET HEQUR. N.q.se dhembi tashme teper i prishur nuk hiqet, infeksioni i shkaktuar prej tij behet shkak per semundje te veshkave, zemres, te kyceve si dhe renien e flokeve. Rreth dhembit ndodhet  mishi i dhembeve. Kur Mishi i Dhembeve semuret, ai enjtet dhe skuqet.

Si mund t’i ruajme dhembet tane nga Prishja? Per te ruajtur dhembet nga Prishja menyra me e mire eshte larja e tyre me furce! Kur duhen lare dhembet? Ne mengjes, pas ngrenies, Ne dreke, pas ngrenies, Ne mbremje, para gjumit.

Si duhen lare dhembet ne menyre qe ti pastrojme sa me mire? Dhembet duhen lare ne te gjitha siperfaqet. Kur lajme dhembet me furce duhet te ferkojme edhe mishrat e dhembeve. Keshtu parandalojme enjtjen dhe skuqjen e mishrave.

Midis vakteve nuk duhen ngrene patatina, Coca-Cola, akullore e te tjera si keto. Nese hahet dicka duhet shperlare goja ose te pertypet camcakez, nese nuk veprohet keshtu lehtesohet prishja e dhembeve.

Dhembet duhet te pastrohen me furce patjeter pas ngrenjes se embelsirave. Per te parandaluar prishjen ndermjet dhembeve duhet te perdoret edhe Fija (Peri) e Dhembeve. Per te ruajtur dhembet nga prishja duhet qe 1 here ne cdo  6 muaj te kontrolloheni tek Dentisti. Sa me shpesh ti kontrolloni dhembet tek Dentisti aq me te shendetshem do ti keni. Nese keni dhembe te prishur Dentisti  i pastron e me pas ben tek ata MBUSHJE

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s