Anatomia e njeriut

Goja

Goja është zgavra e hapur që tek kafshët shërben për të marrë ushqimin dhe ujin kurse tek njeriu edhe për të folur.Ne zgavrën e gojës gjenden dhëmbët,gjuha,gjuhëza,ndërsa në gojën e njeriut edhe bajamet.Në gojë derdhet edhe pështyma qe vjen nga gjëndrat nënveshore, nëngjuhore dhe nënnofullore.Struktura e gojës

Organ sekondar, mirëpo i rëndësishëm për depërtimin dhe daljen e ajrit nga organizmi me ç’rast merr pjesë në krijimin e zërit.

Tretja e ushqimit

Tretja e ushqimit behet nepermjet aksionit Mekanik dhe atij Kimik Aksioni mekanik
1-Copetimi i ushqimit (ne goje)
2-Perzierja e tij (ne stomak)
3-Levizja e tij ne pjeset e poshteme nepermjet muskujve (peristalsi)

Aksioni Kimik

Ben transformimin e:
1-Karbohidrateve –>>ne Sheqer
2-proteinat –>ne aminoacidi
3-trigliceridi –> ne acid yndyror dhe glicerolo

[redakto] Nga goja ne stomak

Dera e hyrjes se ushqimit eshte goja ,ushqimi copetohet nga dhembet perzihet me lengjet qe dalin nga gjendrat e gojes te cilat permbajne ” ptialina”, e cila eshte nje enzim qe transformon amidonin ne sheqer te thjesht. Ato leshojne gjithashtu “lisozima” qe eshte nje molekule me aktivitet antibakterik , dhe antikorpi.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s